Снимка: БГНЕС

Министерският съвет предлага за награждаване проф. д-р Боряна Слънчева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие за значимия й принос за развитието на медицинската наука и практика в областта на педиатрията и неонатологията в Република България.

Проф. д-р Боряна Слънчева е родена на 2 април 1955 г. През 1979 г. завършва „Медицина“ в Медицинска академия-София. Има придобити три специалности - педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт.

Кариерата й започва през 1980 г. в СБАЛАГ Майчин дом, като вече 44 години, работи като специалист по неонатология и педиатрия, а от 2001 г. е началник на Клиниката по неонатология в лечебното заведение. През 2005 г. защитава дисертация за образователно- научна степен „доктор“ на тема „Бъбречна функция при рискови новородени с ниско и екстремно ниско тегло“. През 2006 г. след конкурс е избрана за доцент по неонатология, а през 2013 г. - за професор по неонатология към Медицински университет - София.

Проф. Слънчева е основоположник на българската школа по неонатология, учител и ментор на множество български неонатолози. Автор е на над 85 научни труда, публикувани в специализирани медицински научни издания. Работи в областта на продължителната дихателна реанимация и използването на различни техники на апаратна вентилация, върху проблемите в адаптацията при недоносени с много ниско и екстремно ниско тегло при раждането, върху проблемите на вродените бактериални инфекции и назокомиални инфекции в неонаталните интензивни отделения. Участва в проучвания, свързани с особеностите на бъбречната функция при недоносените деца. Завършва курсове по абдоминална ехография и ехография в педиатрията. Водещ изследовател е в разработване на програма за профилактика на мозъчните кръвоизливи при деца с ниско и екстремно ниско тегло, се чете в мотивите за решението.

Проф. Слънчева е дългогодишен национален консултант по неонатология и главен координатор на експертния съвет по неонатология към Министерство на здравеопазването. Член е Българската асоциация по неонатология и на Българското дружество по акушерство и гинекология.

Приносът й за развитието на медицината, в частност на неонатологията и педиатрията в България, е от изключително значение и е високо оценен от медицинската общност. Името й е символ на безупречен професионализъм, висок морал, отдаденост и не на последно място - любов към професията. Благодарение на нейната упоритост, отдаденост, висок професионализъм и хуманизъм тя, съвместно с ръководения от нея екип създадоха в СБАЛАГ „Майчин дом“ най-големия и реномиран център по неонатология на Балканите.

В друго свое решение Министерският съвет предлага за награждаване проф. д-р Ивайло Търнев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на медицинската наука и за общественото здраве в Република България. Предложението е подкрепено от Инициативен комитет, в който участват изявени български лекари, представители на неправителствени организации, работещи в областта на редките болести и организации, работещи с уязвими групи, както и от преподаватели и журналисти.

Проф. д-р Ивайло Търнев е роден на 28 септември 1961 г. Завършва Медицински университет - София и специализира „Нервни болести“. Също така е специализирал неврогенетика в Оксфордския Университет, невромускулни заболявания в Института по миология в Париж, медицинска генетика в Медицински университет - София. Магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт.

От 2010 г. е началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“. Основател и ръководител е на Експертния център за редки генетични неврологични и метаболитни заболявания, който осъществява значима диагностично-лечебна, консултативна и научно-изследователска дейност. Като ръководител на интердисциплинарен научен екип проф. Търнев има значителни заслуги и принос за развитието на клиничната неврогенетика в България, като заедно с колегите си успешно е реализирал над 50 изследователски проекта, 15 от които международни, в рамките на които са описани десет нови нозологични единици.

Проф. Търнев има 357 научни публикации, 170 от които в международни списания с импакт фактор, цитиран е над 12 000 пъти, като повече от 10 000 цитати са в чуждестранни списания. Съавтор е на 10 монографии, три от които са издадени в чужбина, както и на 5 учебника.

Освен изявен лекар и учен, проф. Търнев е преподавател към Катедрата по нервни болести на Медицински университет - София и към Департамент „Когнитивна наука и психология“ в Нов български университет. Също така е хоноруван преподавател по невропсихология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Югозападния университет „Неофит Бозвели“. Бил е научен ръководител на 21 докторанта.

Проф. Търнев работи активно и в областта на общественото здраве, като е реализирал множество социални проекти, насочени към подобряването на достъпа на уязвимите малцинствени групи до здравеопазване. Основен акцент в дейността му е поставен върху превенцията на социално-значимите и наследствени заболявания сред социално изолираните групи. Развива концепцията за професията „Здравен медиатор“ и участва активно за развитието й в България, като разработва и акредитира програма, провежда обучения и мониторинг, организира конкурси и участва в избор на здравни медиатори.

Активно участва и в дейността на неправителствени организации като председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ и като член на ръководството на Фондация „Невронауки и поведение“ и на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.

Проектът на решение за награждаването на проф. Търнев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“-огърлие е в съответствие с политиката на правителството за поощряване на изявените български граждани, които имат значим принос към обществото, отчитат в мотивите си от кабинета.

Освен двамата медици, правителството предлага на президента да награди и д-р Владимир Калоянов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, за изключителни заслуги и принос в областта на образованието, науката и културата по отношение на българските общности и групи в Украйна и Молдова.

Д-р Калоянов е един от активните дейци и член на Управителния съвет на дружество „Родолюбец“ в България от времето на неговото създаване до днес. През 90-те години на миналия век усилено организира търсенето на деца от областта Таврия, които да започнат да учат в прародината им България. Тези действия на д-р Калоянов са като жива връзка между Украйна и България в годините след демократичните промени, се чете в мотивите за предложението.

Като представител на дружество „Родолюбец“ той има дейно участие в редица събития по представянето и популяризирането на културно-историческото наследство, езика, литературата и традициите на българите от Бесарабия, Таврия, Крим и останалото постсъветско пространство. По негова лична идея, подготовка и реализация е посещението през 1992 г. в Украйна на тогавашния вицепрезидент на Република България г-жа Блага Димитрова. Посещението се провежда в рамките на 130-годишнината от преселването на българите от Бесарабия в Таврия.

Д-р Калоянов е автор на стихотворните сборници „Капки от корена“ (1991 г.) и на стихотворенията и гатанките за деца „Звънлив капчук“ (1994 г.). В съавторство с проф. Симеон Янев издава христоматията „Българска литература“ за българите извън сегашните граници на страната. През 1997 г. защитава докторска дисертация в Института по история при БАН на тема „Просветното дело на българите в Украйна през 20-те и 30-те години на XX век“. Също така превежда от украински на български език детската книга на Валентина Запорожец „Слънчевото училище“. През 2005 г. издава в София монографията „Българите в Таврия 1860- 1939 г.“, а през 2010 г. излиза книгата му „Чудното сърце“, съдържаща разкази и приказки за деца. В същата година започва да работи в Института за изследване на населението и човека при БАН. През 2022 г. излиза неговият научен труд, озаглавен „Цената на българщината в Таврия“, който е плод на многогодишните му занимания с историята и културата на сънародниците му в Украйна.

Д-р Владимир Калоянов е сред основните инициатори за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна и украинската армия през септември 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase